Demascarea mitului colesterolului

Analiza factorilor științifici cunoscuți despre rolul colesterolului trezește la realitate:
 1. Colesterolul este o moleculă esențială pentru viață. Este un constituent structural al pereților miliardelor de celule din corpul nostru și este precursorul multor molecule biologice inclusiv hormonii (estrogen, testosteron).
 2. Nu exista nici o dovadă științifică conform căreria colesterolul, chiar în concentrații crescute moderat, ar deteriora pereții vaselor de sânge și ar determina formarea de plachete aterosclerotice și infarcte miocardice în cazul în care pereții vaselor de sânge ar fi intacți din punct de vedere structural.
 3. La animalele supuse testelor, pentru a se observa un efect dăunător al colesterolului asupra vaselor de sânge intacte (adică pentru a cauza formarea de plachete) nivelul acestuia ar trebui crescut artificial până la valori niciodată observate la oameni.

În rezumat, nu există dovezi ştiinţifice asupra faptului că nivelurile chiar moderate de colesterol pot deteriora pereții vaselor de sânge când aceștia sunt intacți.

Scandalul cu privire la studiul clinic asupra medicamentelor pentru scăderea colesterolului a adus această fraudă gigantică în atenţia unei audienţe mondiale. În articolele publicate pe 15,16 şi 17 ianuarie 2008, „New York Times” confirmă:

 1. Nu există nici o dovadă a legăturii dintre scăderea colesterolului şi prevenirea bolilor de inimă.
 2. Toate medicamentele pentru scăderea colesterolului au fost aprobate de catre FDA considerându-se că ele previn infarctele miocardice.
 3. Această falsă credinţă a fost, în esenţă, un truc de marketing creat artificial de industria farmaceutică pentru a-şi amplifica afacerea de multe miliarde de dolari cu ajutorul acestor medicamente.
Dogma colesterolului este în neconcordanță cu fenomenele cheie din cardiologie

Mai mult, următoarele fenomene ale cardiologiei pun în mod fundamental sub semnul întrebării dogma scăderii colesterolului

 1. În esență, toate plachetele de pe vasele de sânge se dezvoltă în sistemul arterial (arterioscleroză). Nu se cunosc cazuri de plachete pe vene – venoscleroză.
  Dacă nivelurile ridicate ale colesterolului ar deteriora pereții vaselor de sânge cauzând astfel plachete, atunci atât arterele cât și venele ar trebui să dezvolte plachete cu aceeași viteză. Nu este cazul.
 2. Peste 90% din plachete se dezvoltă în arterele coronare ale inimii, un segment care măsoară doar o milionime (!) din lungimea totală de 80,000 de mile a întregului sistem de vase sanguine al corpului nostru.
  Un instalator știe: apa de calitate proastă deteriorează pereții conductelor pe întreaga lor lungime, nu doar pe o fracțiune infimă din sistem.
 3. Animalele – cu foarte mici excepții – nu suferă infarcte miocardice, în timp ce această boală este ucigașul numărul unu în lumea industrializată. Chiar și la animalele care hibernează, cum ar fi urșii, nivelurile colesterolului ajung până la valori de trei ori mai mari decât nivelurile medii corespunzătoare corpului uman – și totuși nici o specie care hibernează nu a dispărut până acum din cauza vreunei epidemii de infarcte miocardice.

Animalele – spre deosebire de oameni – pot converti acid ascorbic din glucoză, în ficatul lor. Acidul ascorbic (vitamina C) este esențial pentru producția de colagen, molecula de întărire a corpului și a pereților vaselor de sânge. În cazul marinarilor, efectele devastatoare ale deficitului de vitamina C în pereții vaselor de sânge au fost cunoscute timp de secole sub denumirea de scorbut.

Singurul motiv pentru care aceste cunoștințe de bază nu au fost puse în aplicare pentru protecția și stabilizarea pereților vaselor de sânge ale milioanelor de oameni, este faptul că vitamina C nu este patentabilă. Cu alte cuvinte, răspândirea acestei informații amenință cea mai mare și mai lucrativă afacere de investiții a industriei farmaceutice: piața de multe miliarde de dolari a bolilor cardiovasculare. Astfel, medicina farmaceutică convențională se limitează la tratarea simptomelor bolilor cardiovasculare ignorând cauza care stă la baza acestora – slăbiciunea vaselor de sânge.

Campaniile de marketing pentru medicamentele care scad colesterolul proclamă colesterolul ca fiind ”ţap ispăşitor’’. Făcând acest lucru, industria farmaceutică, ca organizator al ’’campaniei fricii de colesterol’’ a împuşcat doi iepuri dintr-un foc:

 1. Ele creeaza o piaţă de multe miliarde de dolari pentru brevetarea medicametelor ce scad colesterolul, în special statinele
 2. Această campanie înşelătoare de PR evită în mod deliberat să abordeze cauza principala a bolii – stabilitatea pereţilor vaselor de sânge – astfel asigurându-se că infarctele miocardice vor exista în continuare, ca o piaţă pentru vânzarea continuă a acestor medicamente.

Articol preluat de pe:  http://www.cholesterol-fact.org/ro/index.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s